Podzim - vápnění zahrad

Publikováno: 15.09.2015

Vápnitý dolomit

Získává se rozemletím přírodního vápnitého dolomitu, který je tvořen směsí uhličitanu vápenatého a uhličitanu hořečnatého s dalšími minerály. 

Použití

  • používá se jako hnojivo na pozvolnou úpravu půdní reakce - ke zlepšení fyzikálně-chemických vlastností půdy
  • stabilizuje půdní strukturu
  • posiluje biologickou aktivitu půdy
  • umožňuje lepší hospodaření s půdní vláhou
  • podporuje lepší využití používaných umělých hnojiv
  • slouží také jako neutralizační prostředek proti účinkům
  • kyselých průmyslových exhalátů
  • lze použít do kompostu, urychluje rozklad organických
  • hmot a zamezuje zápachu
  • obsah hořčíku příznivě ovlivňuje tvorbu chlorofylu
  • zlepšuje využitelnost půdní zásoby fosforu a molybdenu - hnojiva je možné použít v ekologickém zemědělství 

Dávkování

Obecně se dávkování mletého vápnitého dolomitu řídí podle ph půdy, dále druhem a nároky pěstované zeleniny a ovoce. Hnojivo se aplikuje na podzim (kořenová zelenina výhradně na podzim) a nebo na jaře rozhozem na travnaté plochy, povrch půdy záhonů a kolem stromků před jejich rytím, nebo orbou. je vhodný zejména na středních a lehčích půdách a také travnatých porostech. Hnojivo nelze rozpouštět ve vodě a aplikovat na list. 

Upozornění

Nelze používat ke hnojení kyselomilných rostlin jako jsou azalky, rododendrony, borůvky a u rostlin citlivých na přímé vápnění např. rajčata, mrkev, celer, papriky, petržel. Hnojivo se nesmí používat v době, kdy se na porostech vyskytuje medovice, v blízkosti stanovišť včelstev a při silném větru vanoucím ve směru stanovišť včelstev. 

Leták ke stažení
Zpět na přehled aktualit

Mipa Knauf Selena Nipro KVK Braler